Bitcoin-dominans tillbaka till 2019-nivåer när institutioner fyller sina väskor

Världens banbrytande kryptovaluta har studsat tillbaka till ära efter att DeFi-sommaren stal mycket av rampljuset.

Bitcoins dominans stiger till 68%

Enligt data på spårningssidan CoinMarketCap är Bitcoins marknadsandel dominans nu 66% efter en lång „DeFi-sommar“ och en mini-alt-säsong i oktober. Dessa nivåer sågs senast 2019 och åren före 2017 innan det. Bitcoin utgör nu 68% av hela kryptomarknaden som ett resultat, vilket leder till ett marknadsvärde på 433 miljarder dollar med ett nuvarande cirkulerande utbud på över 18,5 miljoner Bitcoin.

Återstående marknadsandel tas upp med Ethereum (10%), Tether och XRP (3% vardera), Litecoin (1%) och Cardano (0,76%), bland alla stora kryptovalutor.

Bitcoin såg en tillfällig träff för både detaljhandelns popularitet och användning under andra kvartalet 2020, eftersom decentraliserade finansieringsmynt (DeFi), nätverk och protokoll ökade intresset och lockade investeringar från detaljhandlare.

Perioden präglades av ökningen av matpengar som KFC, YAM, SUSHI, HOTDOG och flera andra, med sådana protokoll som i vissa fall ger avkastning på upp till 1000%. De flesta av dessa misslyckades emellertid och marknaden har sedan gått över till seigniorage stablecoins. En del DeFi-”blue chips”, som Yearn Finance, Synthetix, Aave och andra fortsatte dock att bygga och upprätthålla både värde och popularitet.

Men kungen har sedan studsat tillbaka. Bitcoin steg från under 11 000 dollar i juli till att sätta nya toppar i december. Den korsade 24 200 dollar tidigare denna månad efter att ha brutit igenom viktiga prisnivåer som $ 18 000 och $ 20 000 (dess tidigare högsta).

Dominansnivån har ökat med över 100% sedan 2018 då dåvarande ICO-frenzy drev Bitcoin ner till så lågt som 32% dominans. Ethereum steg till sin högsta nivå på 18% dominans vid den tiden.

Den stora institutionella Bitcoin-rusningen

Från och med 2020 blev berättelsen för Bitcoin positiv bland traditionella marknadsaktörer och institutionella värdepappersföretag, med den pågående pandemin; och den efterföljande penningutskriften, vilket ytterligare ökar Bitcoins popularitet bland fondförvaltare och investerare.

Hedgefondförvaltaren Paul Tudor Jones tog upp så mycket som 70 miljoner dollar i BTC-terminer under första kvartalet 2020, med andra förvaltare som följde hans ledning. Under de senaste månaderna har Guggenheim Investments, Fidelity Investments och asiatiska familjekontor också uppgett att de antingen köper eller håller på att köpa BTC.

Men det mest definierande köpet, utan tvekan, har varit det från mjukvarutillverkaren MicroStrategy. Företaget har plockat upp mer än en miljard dollar av spot Bitcoin sedan september i olika delar att hålla i sin stat, med VD Michael Saylor som regelbundet tweetade om Bitcoins användningsfall sedan dess.

Sådana faktorer, i kombination med en „kris på utbudssidan“ enligt on-chain analytiker, har spelat sin roll i Bitcoins uppgång 2020.